Online Diyetisyen Müberra Aslan

Anne sütü, bebek beslenmesi için başlangıç noktası olarak kabul edilebilir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bebeklerin ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmelerini önermektedir. Altıncı aydan sonra kademeli olarak tamamlayıcı besinlere geçilmesi ve mümkünse emzirmenin 24 ay kadar sürdürülmesi önerilir. Bebeğin beslendiği bu süreçte annenin kendi beslenmesine de özen göstermesinde fayda vardır çünkü anne sütü vasıtasıyla annenin tükettiği yiyeceklerdeki besin maddeleri bebeğe iletilir.

Anne sütünün önemi

Yeni doğmuş bir bebek için en doğru ve en sağlıklı besin anne sütü olmaktadır. Anne sütü bebeğin ilk 4 ile 6 ayı boyunca biyolojik ve psikolojik gelişimi için ihtiyaç duyduğu her şeyi karşılamaktadır. Anne sütü alırken bebek başka ilave besinlere genellikle ihtiyaç duymaz. Bebek emzirme yalnızca bebek beslenmesi değil, aynı zamanda bebek ve anne için ruhsal ve sosyal anlamda faydaları olan da bir durumdur. Bebek emzirme annenin vücudu ve sağlığı için de bir hayli yararlı olabilmektedir yani bebek anne sütü alırken hem kendisine hem de annesine faydada bulunmaktadır. Emzirme oldukça memede yeni süt yapımı meydana gelir.
 

Annenin emzirme konusunda eğitim alması gerekir mi?

Bebek beslenmesi ve emzirme konusu oldukça önemli bir konu olduğu için anne henüz gebe iken anneye emzirme ve anne sütü ile ilgili bir eğitim verilmesinde fayda vardır. Aslında anne sütü yetmemesi gibi bir durum pek de mümkün bir şey değildir, ancak uygulama konusunda birtakım hatalar olmuş olabilir. Maalesef bazı durumlarda da bu hatalardan kolay geri dönülememektedir.
 

Emzirirken dikkat edilmesi gerekenler

Öncelikle bebek emzirme sürecine başlamadan önce annenin tüm işlerini bitirmesinde fayda vardır. Emzirme başladıktan sonra sık sık bölünme yaşanmaması bebek beslenmesi açısından önemlidir. Bebek emzirme işleminde annenin hijyene de özen göstermesi gerekir.
 
Anne sütü alırken bebeğin de annenin de rahat bir pozisyonda olması  önemlidir, bu yüzden emzirme için sandalyeler pek tavsiye edilmez.
 
Anne sütü alırken beslenme konusunda bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise bebeğin burnunun açık kalmasıdır. Gerekirse anne meme başını biraz bastırıp bebeğin burnunu açık hale getirmelidir. Bebek beslenmesi rahat bir şekilde gerçekleşsin diye bebeğin emzirme öncesinde altının değiştirilmesinde de fayda vardır, bu sayede anne sütü alırken beslenme bölünmeyecektir.
 
Bebeğin anne sütü alırken tek bir memede kalmamasına da özen göstermek gerekir. Her iki memenin de boşaltılması hem bebeğin ihtiyacı olan sütü alabilmesini sağlar hem de annenin konforunu olumlu etkiler.
 

Anne sütünün azalmaması için nelere dikkat etmek gerekir?

Bebek emzirme işleminin ardından eğer hala daha memede anne sütü kalmışsa bunun da çeşitli aletler yardımı ile sağılması gerekir. Eğer memede süt kalırsa, bu ardından gelecek sütün miktarını azaltabilir. Anne sütü salgısı pek çok farklı etkene bağlı olarak değişebileceği için, bu süreçte annenin psikolojik olarak rahat olması ve yorgun olmaması gerekir. Anne sütü alırken beslenme açısından annenin sütünü arttırabilecek besinler arasında sulu besinler gösterilebilir ancak hiçbir besin sütün artmasına doğrudan etki etmez. Yine de bu süreçte hazırlanacak bir diyet tedavisi ile sağlıklı beslenilmesi, annenin obezite ya da aşırı şişmanlık gibi bir problem ile karşılaşmasının önüne geçebilir. Anne sağlıklı oldukça bebeğini kaliteli süt ile besleyebilir.

 

Emzirme döneminde ilaç kullanımı

Annenin bebek emzirme döneminde alacağı ilaçlar konusunda da dikkatli olması gerekir çünkü anne sütü alırken bu ilaçların bebeğe geçme ihtimali bulunur. Annenin bu konuda her zaman dikkatli olması gerekir.
 

Bebek ne sıklıkta emzirilmelidir?

Bebek anne sütü alırken, bebek emzirme sıklığı da önemlidir. Bebek ilk doğduğunda, ağladığı her an, yani günde ortalama olarak 8 ya da 12 kez civarında emzirilebilir. Devamında ise anne sütü verme miktarı günde 6 ya da 8 sefere düşürülebilir.
 

Anne sütü ile beslenmenin faydaları

Anne sütü hiç şüphe yok ki bebek için en sağlıklı ve en faydalı besindir. Hatta günümüzde anne sütüne yakın bir şekilde üretilmeye çalışılan mamalar dahi tam anlamı ile anne sütü görevini göremez. Bebek anne sütü alırken aynı zamanda kendisi için en ideal proteini de almış olur.
 
Anne sütü alırken kazanılan kalsiyum ve demir bebeğin vücudunda diğer tüm besinlere göre çok daha kolay bir şekilde emilebilir. Özellikle bu noktada anne sütü ile inek sütü hiçbir şekilde kıyas kabul etmez.