Online Diyetisyen Müberra Aslan

Menopozda Zayıflama Menopoz döneminde kilo almak hemen hemen her kadının başına gelen normal bir durumdur ve menopozda zayıflama danışmanlığı ile üstesinden gelmek mümkündür.
Menstrüasyonun yavaşlaması ve en sonunda tamamen durması yani kadının her ay gördüğü adet kanamasının yavaşlaması ve sonlanması, kadın vücudundaki en büyük enerji sarfiyatının ortadan kalkması anlamına gelir. Metabolizma birden yavaşlar. Menopoz döneminde, istisnalar dışında, tüm kadınlar, bu sebeple kilo alır. Bel bölgesinde kalınlaşma menopoz döneminde en sık rastladığımız şikayetlerin başında gelir.
Peki menopoza rağmen kilo almamak, alınan kiloyu vermek mümkün mü? Cevap, evet. Beslenme danışmanlığı, bedenin hormonal durumuna, biyolojik yaşına ve metabolizma hızına göre hazırlanan kişiye özel beslenme planı ile ideal kilonuza ulaşmanızı ve bu kiloyu korumanızı amaçlar
Menopoz döneminde kilo almak istemiyorsanız bu dönemi en rahat ve konforlu şekilde geçirmek için menopozda zayıflama programı ile beslenme danışmanlığı alabilir, gelecek yıllara sağlıklı bir yatırım yapabilirsiniz.

Menopoz 

Kadınlarda üreme ve hormonal yapı ergenlik döneminden menopoz sonrası döneme kadar uzanan ortalama 40-50  yıllık bir süreyi kapsar. İlk adet kanaması ile premenopozal dönem başlamış olur. Perimenopoz, menopoz, menopoz sonrası olarak devam eder. 
 
Menopoz bir son değildir. Menopoz, kadın yaşamında yeni bir dönemin başlangıcıdır. Biten, yumurtlama ve döllenmeyen yumurtanın atılması anlamına gelen adet kanamasıdır. Kadın yaşamı üremeden ibaret olmadığına göre menopoz sadece biyolojik bir evre olarak görülmelidir. 
 
Menopozda da sağlıklı ve fit görünmeye devam etmek için en başta beslenmeyi düzenlemeli ve sonra da sporu hayatımıza eklemeliyiz. Böylece menopozun olası yıkıcı etkilerini minimuma indirgeyebiliriz. 
 

Menopoz Nedir?

Elli yaşından önce girilmesi erken menopoz olarak değerlendirilmektedir fakat 45-55 yaş arası menopoz için tıbbın normal kabul ettiği yaş aralığıdır. Menopoz, kadın biyolojisinin belirleyicisi olan östrojen ve progesteron hormonlarının azalmasını takiben menstrüasyonun (regl-adet kanaması) aksaması ve sonunda tamamen durması durumudur. 
 
Genetik yapıya, iklim ve coğrafyadan kaynaklanan çevresel koşullara, yaşam standartlarına bağlı olarak menopoz yaşı ve evreleri her kadında farklıdır. Menopozun her bünyede neden olduğu ortak nokta östrojen üretiminin azalmasına bağlı olarak gelişen metabolizma yavaşlamasıdır. Polikistik Over gibi jinekolojik hastalıkların kilo almaya neden olduğunu göz önünde bulunduracak olursak, ideal vücut ağırlığında olmak ile menopoz ve kadın sağlığı arasındaki bağlantıyı daha net görebiliriz. 
 
Menopozda kilo alma vücutta östrojen sentezinin azalmasına bağlı olarak ortaya çıkar ve  ideal kilosunun üzerinde olan kadınlarda erken menopoz ihtimal dahilindedir. Özellikle obezite riski taşıyanlar için menopoz tehlikeli bir dönemdir. Perimenopozdan itibaren menopozda beslenme desteği ile kilo kontrolü sağlanabilir. Menopoz dönemini kilo vererek geçirmek hem metabolizmik rahatlama sağlar hem de menopoz belirtilerinin şiddetini önemli ölçüde düşürür. 
 

Menopoz Belirtileri Nelerdir? 

Kilo almak menopozun belirtileri arasında gösterilmektedir. Vücuttaki progesteron seviyesi düştüğü için metabolizma hızı yavaşlar ve buna bağlı olarak kilo alınır. Kişi, her zamanki beslenmesine devam ettiği halde kilo alabilir, östrojen seviyesinin dalgalanmasına bağlı olarak yeme atakları nedeniyle de kilo alabilir. 
 
Menopoz dönemindeki hormonal dengesizlik ve metabolizma hızının düşmüş olması her halükarda kilo almaya elverişli bir beden durumu olarak karşımıza çıkar. Bel bölgesinde kalınlaşma ve artan kilo, kırklı yaşlardan itibaren menopoz, perimenopoz belirtisi olarak değerlendirilir.  
 
Isı intoleransyonu ya da bilinen adıyla ateş basması en çok bilinen menopoz belirtisidir. Ruh hali ve duygu durumları sık değişebilir, kaygı eşiği birden yükselebilir, bu dönemde sebepsiz psikolojik gerilimler, değişimler normaldir.  Uykusuzluk ve uyku bozukluğu gene bu dönemin habercisi olarak yorumlanır. Menopozun verdiği stres ve vücut ısısı dengesizlikleri baş ağrısı, cilt hastalıkları gibi yan etkilere neden olabilir. 
 

Menopozda Neden Kilo Alınır?

Spor yapan ve beslenmesine dikkat eden bir kadın menopoz döneminde de kilo almaz ya da çok makul seviyelerde ufak değişimler yaşar. Sağlıklı ve aktif bir bedenden söz ettiğimizde menopozda birkaç kilo almak ve bu yeni biyolojik döneme uyumlanarak formunu korumak gayet mümkündür. 
 
Menopoz döneminde aşırı kilo genellikle sağlıksız beslenen ve yeterince hareket etmeyen kadınların karşılaştığı bir durumdur. Zaten kilo fazlası söz konusu ise menopozla birlikte, metabolizma hızının düşmesine bağlı olarak kilo alma artar. Kilo aldıkça hormonal denge bozulur ve metabolizma daha da yavaşlar. Bu bir kısır döngü, menopoz döneminde birçok kadının başına gelmektedir. 
 
Menopoz döneminde kilo almanın direk ve dolaylı birçok sebebi olabilir ve kişiden kişiye bazı değişiklikler söz konusudur. Genel bir cevap vermek gerekirse, bu dönemde neden kilo aldığını şöyle açıklayabiliriz: 
  •  
  • Metabolizma hızının düşmesi ve hareketsizlik.
  • Uyku kalitesinin düşmesine bağlı olarak kilo alma, bel bölgesinde kalınlaşma.
  • Östrojen seviyesinin düşmesine bağlı olarak kolesterol değerlerinin değişmesi.  
  • Östrojen ve progesteron seviyelerinin düşmesine bağlı olarak yağ hücrelerinde büyüme.
  • Sık öğünlü beslenme. 
  • Yanlış diyetler. 
  • Yeme atakları. 
Menopoz göbeği adıyla anılan bölgesel kilo, menopoz dönemiyle özdeşleşmiş durumdadır. Menopoz döneminde şişlik, kilo alma şekilde yorumlanabilir ki bu da çok sık karşılaştığımız durumlardan biridir. Perimenopoz ya da menopoz döneminde uzman diyetisyen desteği, bedenin ne durumda olduğu anlamak bakımından önemli bir tedbirdir.   
 

Menopozda Nasıl Beslenmeliyiz? 

Menopoza fazla kilo ile girilmişse ve kişi bu durumdan rahatsızsa, öncelikle ideal kiloya inmesini sağlayacak kişiye özel bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Menopozdan sonra metabolizma giderek yavaşlayacağı için dönemsel diyetler değil sürekli sağlıklı beslenme modelleri, yaşam alışkanlığı haline getirilmelidir.  
 
Peki, sağlıklı beslenme modeli ile neyi kast ediyoruz? Bedenin tüm gereksinimlerini temiz gıda kaynaklarından elde etmeyi ve paketli gıdaları beslenmeden çıkarmayı… 
 
Menopoz ile birlikte beslenme daha önemli bir noktaya yerleşir çünkü kemik sağlığını korumak gibi bir sorumluluğumuz vardır artık. Hormonal düşüş, kemikleri korumasız bırakır. Omurga ve kemik sağlığını korumak, kemik erimesine karşı bedeni güçlendirmek için beslenmede yapılması gerekenleri sıralamak gerekirse: 
 
  • Şekerden uzak durun. 
  • Yeşil yapraklı sebzelere her öğünde ağırlık verin. 
  • Doğal besin kaynaklarından Omega 3 zengini bir beslenme modelini benimseyin. 
  • Karbonhidrat tüketimini sınırlayın. Karbonhidrat ihtiyacınızı tatlı patates, brokoli, pancar gibi sebzelerden elde edin.
  • Şeker ve asit içeren hayvansal sütlerden uzak durun. 
  • Akşam yemeğini erken yiyin. 
  • Arada atıştırmayın. 
  • Bol bol su için. 

Menopoz Döneminde Nasıl Zayıflanır?

Menopozda diyet yapmak ve kilo vermek zannedildiği kadar zor değildir. Diyetisyen desteği ile kilo veren ya da fazla kilo şikayeti ile diyetisyene başvuran kadınların yaş ortalamasına baktığımızda zaten büyük çoğunluğun perimenopoz ya da menopoz döneminde olduğunu söyleyebiliriz. Menopoz diyet yapmak için bir engel ya da menopoz döneminde kilo vermek imkansız, değildir. 
 
Kilo almaya neden olan başka herhangi bir durumun olmadığından emin olduktan sonra kişiye özel bir beslenme planına ek olarak yeterli fiziksel aktivite ile menopozda da kolayca zayıflamak mümkün. 
 

Menopozda Hızlı Kilo Verme Nasıl Sağlanır?

Herhangi bir hızlı kilo verme diyeti, sonradan verilen kilonun aynı hızla ve en az iki katı olarak geri alınmasına neden olur. Menopoz gibi beslenmenin önemli olduğu bir dönemde özellikle kemik sağlığı açısından hızlı kilo verdiren diyetlerden uzak durmakta fayda var. 
 

Menopozda Hangi Spor ile İlgilenmek Daha Doğru?

Menopoz bir hastalık dönemi olarak düşünülmemelidir. Bedeninizin imkanları dahilinde dilediğiniz sporla ilgilenebilirsiniz. Yürüyüş, her yaşta olduğu gibi menopoz döneminde de bedenin günlük hareket ihtiyacını karşılayacak en iyi aktivitedir. 
 

Menopoz Diyeti Nasıl Yapılır?

Menopoz diyeti diye bir şey aslında yoktur. Menopoz dönemiyle birlikte kilo artışı söz konusu ise diyetisyen kontrolü altında kişiye özel beslenme planı ile zayıflama planı uygulanmalıdır.
 

Menopoz Döneminde Hangi Vitaminler Alınmalı?

Kan tahlili yapılmadan herhangi bir vitamin almak doğru değildir. Menopoz döneminde vücutta yüksek olmasını arzu ettiğimiz temel vitamin D3 vitaminidir ve  K2 ile birlikte alınmalıdır. Zaman zaman Omega 3 desteği tercih edilebilir. Bunun dışında bedenin gereksinimleri beslenme ile elde edilmelidir.