22 Jul
Veganlar İçin Zayıflama
Hayvan dostu vegan beslenme, dengeli bir beslenme modeli oluşturulmadığı takdirde, kolayca yağ hücrelerinin büyümesine ve kilo almaya neden olabilir.
Aslında oldukça sağlıklı ve hatta doğru uygulandığında kilo vermeyi destekleyen bir beslenme türüdür. Kanser ve kalp damar hastalıkları gibi birçok sağlık sorununa karşı koruma sağladığını bilinmektedir. Peki neden veganlar için zayıflamadan söz ediyoruz?
Veganlar Neden Kilo Alır?
Vegan beslenen insanların hayvansal gıda ağırlıklı beslenenlere göre daha kilolu olduğunu gösteren birçok araştırmanın amacı veganizme duyulan sempatiyi baltalamak, et tüketimine teşvik etmek olabilir. Biz bu kısmıyla ilgilenmiyoruz. Yapılan araştırmalarda vegan beslenmenin neden kilo aldırdığı ile ilgili verileri incelediğimizde karşımıza çıkanlar diğer beslenme modellerindeki hatalara, çok benziyor:
- Vegan paketli gıdalarla beslenmek.
- Dondurulmuş, hazır vegan gıda tüketimi.
- Karbonhidrat bağımlılığı.
- Karbonhidrat ve şeker oranı yüksek meyvelerin çok fazla tüketilmesi.
- Bitkisel protein eksikliği.
- Vitamin ve mineral eksiklikliği.
- Büyük porsiyonlar.
- Yeme saatinin düzensizliği.
Vegan Beslenme Nedir?
Vegan beslenmede direkt ve dolaylı hiçbir hayvansal gıda tüketilmez. Veganlar; et ve et ürünleri, süt, süt ürünleri ve süt içeren herhangi bir gıda, kümes hayvanları ve bunlardan elde edilen ürünler ve aromalar, yumurta ve deniz ürünlerini tüketmezler. İlk başta beslenme eksikliği gibi görünsede iyi planlanan ve temiz gıda kaynaklarını kullanan vegan beslenme, oldukça sağlıklı ve insan biyolojisine uygun bir diyettir.
İdeal ve bilinçli bir vegan beslenme modeli nasıl olur, sorusuna şöyle cevap verebiliriz:
- Yeşil yapraklı sebzeler ağırlıklı olarak tüketilir.
- Karbonhidrat oranı düşük sebzeler, beslenmeye daha fazla dahil edilir.
- Değerli karbonhidratlar, sağlıklı pişirme yöntemleri ile tüketilir.
- Protein, karbonhidrat ve yağ dengesi gözetilen, dengeli porsiyonlar oluşturulur.
- Meyve gün içinde yenir, tohum ve kuru yemişlerle birlikte tüketilir.
- Paketli gıda minimuma indirgenir.
- İmitasyon et ve et ürünleri, imitasyon süt ve süt ürünlerinin tüketimi sınırlanır.
Veganlar İçin Zayıflama Nedir?
Vegan beslenme birçok vegan için beslenmeden çok daha fazlasını ifade eder. Bir tür yaşam biçimi, hayat görüşüdür ve fiziksel görüntü çoğu zaman önemsedikleri bir şey değildir. Fakat kilo almak bir sağlık sorunudur ve birçok hastalığa davetiye çıkartır.
Veganlar için zayıflama programını, en iyi vegan beslenme modeli olarak düşünebiliriz. Hayvansal gıdaya gereksinim duymadan “tam beslenme” içeriğini oluşturduğumuz bir kilo vermek üzerine kurulu vegan diyetidir.
Veganlar için zayıflama, kişiye özel beslenme planı ile bedenin tüm ihtiyaçlarını maksimumda karşılayarak, sağlıklı ve fit görünmenize yardımcı olur. Peki, bunu nasıl yapıyoruz?
Kalorisi Düşük Besin Değeri Yüksek Vegan Zayıflama Diyeti
Hayvansal gıda tüketmiyor olmanın verdiği rahatlıkla vegan beslenenler kalori hesabı yapmadan beslenir. Hayvansal protein almadığı için, aç kalma ihtimaline karşı porsiyonlar büyüktür. Kilo alma tam da bu noktada devreye girer.
Kalorisi düşük, besin değeri yüksek, daha çok yeşil yapraklı sebzelerden oluşan ve doğru şekilde pişirilmiş değerli karbonhidratlar, bitkisel protein ve yağlarla desteklenen bir beslenerek kilo vermek ve ideal kilonuzda kalmak mümkün.
1) Vegan Şekersiz Beslenme:
Yağ hücrelerinin temel besin kaynağı şekeri kestiğimizde, hangi beslenme modelinden bahsediyor olursak olalım, vücudun yiyerek kilo almasını durdurmuş oluruz. Vegan beslenme, sebze ve meyve ağırlıklı olduğu için, meyve şekerinin aşırı tüketimine bağlı olarak kilo almak söz konusu olabilir.
2) Yağ Hücrelerini Değil Bedeni Beslemek:
Her beslenmede olduğu gibi vegan beslenmede de temel mesele yağ, protein ve karbonhidrat dengesini her metabolizma için, kişiye özel oluşturmaktır. Faydalı bir besin dahi bünyenize uygun değilse, fayda sağlamayacağı gibi birtakım sorunlara neden olabilir. Önemli olan bedeni en iyi şekilde besleyecek diyet listelerinin oluşturulması ve gereksinimleri giderildikçe bu beslenme listelerini güncellenmesidir. Ancak bu şekilde yağ hücrelerini değil, bedeni beslemiş oluruz.
3) Patates, Pirinç, Mısır, Muz, Çikolata:
Her vegan besin maalesef sağlıklı değildir. Patates kızartması vegandır ama kilo aldırır, mide bağırsak sağlığını bozar, üstelik yedikçe yiyesiniz geldiği için koca bir porsiyonu bitereceğinize emin olabilirsiniz. Pirinç, vegan beslenmede en çok kullanılan gıdaların başında gelir fakat şeker yüklüdür. Pirinçle beslenmek yağ hücresini beslemek anlamına gelir ve kilo almak maalesef kaçınılmaz olur. Üstelik lektin içerir. İnce bağırsakta sorun varsa, lektin hassasiyeti söz konusuysa pirinç gibi o kadar da kötü görünmeyen bir gıda, beslenmenizin baş düşmanı olabilir. Mısır konusuna hiç girmeyelim ama şekerden ibaret olduğunu bilmeyeniniz yoktur…
Günde bir muz yemek kimi metabolizmalar için faydalı bir alışkanlık olabilir ama kilo kontrol sorunu olan bir vegan günde bir muz yiyerek yağ hücrelerini besliyor da olabilir. Sütsüz, kakao oranı yüksek çikolata günde bir parça tüketildiğinde yararlıyken, kahvenin yanında koca bir porsiyonun pek de iyi bir şey olmadığı konusunda hemfikirizdir…
Vegan Beslenmede B12 Eksikliği!
Vegan beslenmeye devam ederek B12 vitamini eksikliğini destekleyecek şekilde bir beslenme planı oluşturmak en önemli konulardan biri. Gerekli olduğu takdirde gıda takviyelerinden, en azından belli dönemlerde, destek almak gerekebilir. Kırmızı kan hücrelerinin yapımında vücudun en çok gereksinimi olan vitamin B12, eksik olduğunda, beden yağ hücresini kullanamadığı için genellikle kilo almakla sonuçlanan bir sürece girer.
Vegan beslenmede kilo sorunu söz konusu ise B12 vitamini ilk kontrol edilmesi gerekenlerden biridir. B12 eksikliğinin diğer bazı etkileri, kilo almaya zemin hazırlar:
- B12 eksikliği sebebiyle halsiz hissedebilirsiniz, bu da bedensel aktivite yapma isteğini ortadan kaldırır. Hareketsiz günlük yaşam metabolizma hızını düşürür ve kilo alırsınız.
- B12 eksikliği kas ve eklem ağrılarına neden olabilir, uyku kalitesini düşürebilir ve buna bağlı olarak kilo alabilir, ödem tutabilirsiniz.
- D vitamini eksikliği de gene vegan beslenmede sık karşılaştığımız durumlardandır. Metabolizma hızını önemli ölçüde düşürdüğü için, D vitamini eksikliği aynı şekilde kilo alma olarak karşımıza çıkabilir.
Vegan Diyeti Nasıl Yapılır?
Vegan diyeti, kilo verecek şekilde planlanmadığı takdirde bir kilo verme diyeti değil bir beslenme tercihidir. Hayvansal gıda hiçbir şekilde tüketilmez. Veganlar, sadece topraktan gelenleri yiyebilir. Sebze, meyve, tahıllar, tohumlar ve kuru yemişlerle beslenerek vegan diyeti yapabilirsiniz.
Veganlar Hangi Ekmeği Yer?
Yumurta, süt ve tereyağı gibi hayvansal gıda eklenmiş ekmekler vegan beslenme için uygun değildir. Sadece tahıl içeren ve bitkisel yağların kullanıldığı ekmekleri tercih edebilirler.
Vegan Günlük Porsiyonu Nasıl Olmalı?
Porsiyon kişiye özel olarak, vücudun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ve boy, kilo, yaş, cinsiyet gibi fizyolojik ve biyolojik özellikler göz önünde tutularak planlanabilir.
Veganlar Hangi Vitaminleri Almalı?
Öncelikle vitamin eksikliğinin tespit edilmesi gerekir. B12 ve D vitaminleri, hayvansal gıdadan daha fazla alındığı için, vegan beslenmede bu vitaminlerin eksik olma ihtimali yüksektir. Fakat dengeli beslenen bir veganın gıda takviyesine ihtiyacı olmacaktır. B12 ve D vitaminleri yılda bir kontrol edilmeli. Bunun dışında vitaminler, mümkün olan en iyi şekilde besinlerden alınmalıdır.