Online Diyetisyen Müberra Aslan

Emziklilik döneminde bazı besin ihtiyaçları gebelik döneminden daha da fazla olabileceği için pek çok anne emziren anne diyeti uygulamaya başlar. Ancak bu diyetler doğrudan annenin kilo vermesine yönelik yani zayıflama odaklı diyetler değildir. Çünkü eğer anne hamileyken sağlıklı beslenmiş ve sağlıklı bir şekilde kilo almışsa emzirme emziklilik sürecinde de düzenli olarak gebelikte aldığı kiloları yavaş yavaş vermeye başlar. Yani bu durumda zayıflama doğal sürecinde gerçekleşir. Bu nedenle emzirirken diyet yapmak kilo vermek için değil bebeğin ve annenin sağlıklı beslenmesi için olmalıdır. Anneler o nedenle bir süre zayıflama konusunu ikinci plana atabilirler.
 
Anne için sağlıklı beslenme ihtiyacı bebeğinin dünyaya gelmesi ile birtakım farklılıklar kazanarak devam eder. Çünkü bebeğin sağlıklı gelişebilmesi için emzirirken diyet uygulama ihtiyacı da ortaya çıkar. Emziren kadınlar sağlıklı beslenmeye gösterdikleri önem ile hem bebeklerinin şimdiki gelişimlerine hem de ileriki yaşlarda çocuklarının sağlıklı bir hayat sürmelerine katkıda bulunurlar.
 
Emziren kadınlar için kaliteli süt üretimi de çok önemlidir. Bu üretimin yeterli olabilmesi için anne ihtiyaç duyduğu enerjiyi gebelik döneminde vücudunda depoladığı yağlardan ve aldığı besinlerden sağlar. Emziren kadınlar hem kendi sağlıkları hem de bebeklerinin sağlıkları için enerji, protein, vitamin ve mineral bakımından vücudunun tüm ihtiyaçlarını karşılamalı ve buna uygun beslenmelidir. Eğer ki anne sağlıklı beslenmeye özen göstermezse hem kendi sağlığı bozulabilir hem de yeterli süt üretemez hale gelebilir.

Emzirme Döneminde Enerji ve Besin Öğeleri İhtiyacı

Emziren kadınlar günde ortalama olarak 700 ya da 800 ml süt salgılarlar. Emziren anne diyeti de bu sütün devamlılığının sağlanması adına annenin ihtiyaç duyduğu besin öğelerinin ve enerjinin karşılanmasına odaklanır. Buna bağlı olarak bazı besin öğelerinin alımında bir artırıma gidilebilir.

Ekstra Kalori Alınabilir

Emziren kadınlar ortalama olarak normalde ihtiyaç duydukları kaloriye ek olacak biçimde 300 ya da 500 kalori daha alabilirler. Emziren anne diyeti süresince bu günlük ilave kaloriyi karşılamak adına 1 su bardağı kadar süt, 1 dilim ekmek, 1 adet meyve, 1 adet yumurta ya da 1 adet köfte tüketmek yeterli olacaktır.
 

Sıvı Tüketimine Dikkat

Emziren kadınlar aynı zamanda sıvı tüketimine de büyük oranda dikkat etmelidir. Özellikle her gün en az 8 ya da 12 bardak su tüketmelerinde fayda vardır. Su dışında tüketilecek sağlıklı sıvıların da önemi büyük olur. Örneğin tüketilecek süt kalsiyum bakımından katkı sağlayacaktır.
 
Emzirme sürecinde annenin alacağı kalori de kişiden kişiye göre büyük değişiklikler gösterebilir. Dolayısıyla bu kalori miktarlarının da diyetisyen tarafından belirlenmesinde yarar vardır.

Birinci Amaç Kilo Vermek Olmamalıdır

Emziren anne diyeti çerçevesinde kilo vermeye odaklanılması tavsiye edilmez. Çünkü bu süreçte emziren kadınlar belirli bir kaloriye ihtiyaç duyarlar ve bu kalori sağlanamadığı zaman hem sütün kalitesi hem de miktarı azalır. Bu durumda diyetisyenin asıl hedefi süt kalitesini ve miktarını koruyarak annenin kilo kontrolünü sağlamaktır. Emziren annenin gereksiz kalori alımı kilo artışına neden olabilir.

Emzirmenin anneye faydaları

Aslında bebek anne sütü alırken bu emzirme işlemi anne için de büyük faydalar sağlar. Yapılan araştırmalara göre emziren annelerin meme kanserine emzirmeyen kadınlara göre daha az yakalandığı ortaya konmuştur. Elbette bu durum emziren kadının hiçbir şekilde meme kanseri olmayacağı ya da emzirmeyen kadının mutlak suretle meme kanseri olacağı anlamına gelmez.
 
Bebek emerken anne ile bebek arasında etkili bir iletişim de gerçekleşir, o yüzden bu durum biraz daha kıymetli olur. Emzirme hem bebek için hem de anne için oldukça pratiktir çünkü herhangi bir şekilde hazırlığa ya da saklama koşullarına ihtiyaç duyulmaz. Anne sütü maliyet açısından da çok daha ekonomiktir.

Emziren annelere diyetisyen desteği

Emzirme döneminde annenin beslenmesine özen göstermesi gerekir çünkü annenin aldığı besinler anne sütü ile bebeğe geçecektir. Aynı şekilde sağlıksız ve dengesiz beslenme de anne sütü vasıtası ile doğrudan bebeği etkileyebilecektir. Emziren annelerin bu nedenle, her sağlıklı besinden yeteri kadar ve dengeli bir biçimde almaya özen göstermesinde fayda vardır.
 
Süreçte anne tam anlamı ile sağlıklı beslenmek için diyetisyen yardımına ihtiyaç duyabilir. Bir diyetisyen tarafından anneye özel olarak hazırlanacak diyet tedavisi ile hem anne hem de bebeği sağlıklı bir şekilde beslenmiş olacaktır. İhtiyaç görülürse, destek almaktan kaçınılmaması gerekir.
 
Sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme anne sütünün kalitesi ve miktarı açısından da etkilidir. Sağlıklı beslenme konusunda anne adayı gebelikte ne kadar dikkatli olduysa, bebeği doğduktan sonra anne sütü alırken de bir o kadar dikkatli ve özenli olmalıdır. Emzirme dönemi annenin halen daha beslenmesine dikkat etmesi gereken bir dönem olduğu için bu dönemde obezite gibi sorunların yaşanmaması için özenli davranılması gerekir. Obezite anne sütünün kalitesini olumsuz etkileyebilir.